Pentru a da gust preparatelor tale cu care îi răsfeți pe cei ai casei, adaugi de multe ori condimente și plante aromatice. Dar acestea nu sunt recunoscute doar pentru că sunt de neînlocuit în bucătărie. Ci și mulțimea de efecte curative de care dau dovadă. Avem și noi pentru tine o listă cu cele mai cunoscute condimente și plante aromatice. Precum și efectele lor benefice.
Turmeric
Acesta este o sursă excelentă de curcumină. Despre ea se știe că care are puternice proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Oferit organismului în cantități optime, acest condiment are beneficii pentru sănătatea inimii și a creierului. Și, totodată, poate contribui la ameliorarea inflamațiilor.
Ghimbir
Este un condiment care se potrivește de minune atât pentru preparate sărate, cât și dulce. Poți consuma ghimbir pentru că acesta are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, fiind folosit cu succes pentru a trata diferite afecțiuni digestive. De asemenea, ghimbirul poate ajuta la reducerea grețurilor, inclusiv a celor matinale care însoțesc de multe ori sarcina și la ameliorarea durerilor musculare.
Scorțișoară
Este condimentul preferat al celor mai mulți dintre noi, pentru că aroma sa ne duce cu gândul la Sărbătorile de Iarnă. Scorțișoara este indicată în special celor care au fost diagnosticați cu diabet zaharat, deoarece contribuie la reglarea mai ușoară a nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățește sensibilitatea la insulină. Te poți folosi de scorțișoară și pentru proprietățile sale antimicrobiene și antiinflamatoare.
Ardei iute
Cu siguranță anumite preparate ar fi mult mai fade dacă printre ingredientele nu s-ar afla și ardeiul iute. Substanța activă din ardeiul iute pe care toată lumea o cunoaște, capsaicina, îți poate activa metabolismul leneș și te ajută să ții mai ușor sub control pofta de dulce. De altfel, și nutriționiștii ne spun că acest condiment este ideal de consumat atunci când ții cură de slăbire.
Oregano
Dacă îți place pizza, atunci adori gustul dat acestui fel de mâncare de oregano, un condiment pe care îl găsești din plin aici. Oregano este plin de antioxidanți, având printre altele și puternice efecte antiinflamatoare, dar și antimicrobiene. Dacă ești interesat de sănătatea sistemului respirator, oregano este un condiment care nu trebuie să îți lipsească.
Busuioc
Regele neîncoronat al bucătăriei italiene, busuiocul are efecte benefice asupra stresului oxidativ și contribuie și la menținerea sănătății pielii.
Piper negru
Alături de sare, fac cea mai bună combinație de condimente, de neînlocuit atunci când vine vorba despre asezonarea preparatelor. Ba, mai mult, poate fi folosit și în unele dulcuri, pentru un pic de ”zvâc”/ Acest condiment îți ajută organismul să absoarbă mai bine substanțele nutritive de care are nevoie, având în același timp și proprietăți antioxidante.
Cimbru
Cimbrul care dă un gust aparte oricărui preparat în care este folosit este cel mai bun aliat atunci când vrei să îți întărești sistemul imunitar.
Pătrunjel
După cum probabil știi, este una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina C și vitamina K, având proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Cu ajutorul lui ai grijă de sănătatea sistemului osos și îți fortifiezi sistemul imunitar.
Dafin
Nu este un condiment prea folosit de români, doar la anumite preparate, dar cu siguranță nu trebuie să îți lipsească din cămară. Acesta are proprietăți antiinflamatoare și poate ajuta la îmbunătățirea digestiei. Există și unele studii care au menționat că ar fi bun și pentru sănătatea inimii, așa că mai ai încă un motiv să îl folosești.
Nucșoară
Gustul ei unic este ușor de recunoscut, și cu siguranță se numără și printre preferatele tale. Nucșoara are efecte benefice în sănătatea cerebrală și a sistemului digestiv.
Coriandru
Nu toată lumea îi apreciază gustul, preferând să îl înlocuiască cu pătrunjel, dar dacă îi vei afla efectele curative, sigur vei începe să îl folosești mai mult. Este de mare ajutor în cazul celor care suferă de diabet, iar semințele de coriandru luptă alături de tine împotriva microbilor.
Chimen
Dacă de regulă ai probleme cu sistemul digestive, adaugă mai mult chimen în preparatele și vei simți diferența. În plus, mâncărurile tale vor fi mult mai delicioase și cu un gust aparte.
Mărar
Unul dintre preferatele românilor, pe care îl folosesc chiar și pentru a da gust unor conserve sau murături pentru iarnă. Conține compuși care pot avea efecte benefice asupra digestiei și te poate ajuta să scapi de balonare.
Fenicul
Tot pentru reducerea balonării și a flatulenței este indicat și feniculul, iar grație conținutului de vitamina A, este indicat și pentru sănătatea oculară.
Rozmarin
Friptura sau cartofii tăi la cuptor ar parcă mai sărace în gust dacă nu le-ai îmbogăți cu puțin rozmarin, care este recunoscut și pentru efectele sale antioxidante și antiinflamatoare.
Cuișoare
Despre ele, cel mai probabil știai că sunt perfecte pentru ameliorarea neplăcutelor dureril de dinți și sistemul digestive funcționează mai bine tot cu ajutorul lor. Sunt folosite în special în preparate dulci, în aromarea unor băuturi și pentru ceaiuri care îți umplu sufletul de căldură.
Leuștean
Dintre mulținea de condimente prezentate, românii îl folosesc în mod special pentru a da un gust bun ciorbelor, dar poți să încerci să aromatizezi cu ajutorul lui salata de cartofi cu iaurt și tarhon. Leușteanul are efecte antioxidante și contribuie la reducerea inflamației.
Pentru ca organismul tău să funcționeze așa cum trebuie, un stil alimentar echilibrat și sănătos contează enorm. De asemenea, nu neglija ajutorul dat de condimentele și ierburile aromatice pentru că acestea sunt mult mai benefice decât crezi, iar gustul lor va îmbogăți aroma preparatelor tale. Atenție însă dacă există unele sensibilități la anumiți compuși din aceste condimente, pentru a nu risca unele probleme de sănătate.