In ceea ce privește petrecerea timpului liber, un loc important îl ocupă jocurile de tabla. Clasice, cunoscute și practicate de foarte mult timp, acestea au rămas la fel de îndrăgite și in ziua de azi. Jocurile de tabla sunt o modalitate excelentă de a petrece timpul liber. Din ce motiv? Fiindcă aduc oamenii împreună. Și, în același timp, stimulează gândirea strategică și creativitatea. De-a lungul anilor, unele jocuri de tabla au câștigat o popularitate enormă datorită modului lor unic și provocator de joc.
Șahul
Este, fără îndoială, unul dintre clasici precum și unul dintre cele mai respectate jocuri de tabla din lume. Originar din India, șahul a evoluat de-a lungul secolelor pentru a deveni jocul complex și profund pe care îl cunoaștem astăzi. Este un joc pentru doi jucători. Astfel, fiecare are scopul de a captura regele adversarului. Lucru care se numește „șah mat”. Jocul necesită gândire strategică și anticipare, fiind un excelent exercițiu mental.
Mai mult de atât, șahul a devenit și un sport. Prin urmare, în fiecare an există diverse campionate și competiții, pentru fiecare stil de joc, de la șahul normal până la cel rapid. Aici câștigă nu doar cel ce își învinge adversarul, ci și cel ce obține un timp mai bun la final. Acesta este un tip de joc de șah care necesită cunoștințe avansate de strategie și vizualizare ale mișcărilor viitoare. Dar și de anticipare a mișcărilor oponentului.
„Catan”
Cunoscut și sub numele de „Colonizatorii din Catan”, este un joc de strategie pentru un număr de 3 pana la 4 jucători. Însă numărul poate fi și mai mare prin aplicarea de extensii. Jucătorii trebuie sa încerce să construiască așezări, orașe și drumuri pe o insulă fictivă, folosind diverse resurse precum lemn, lână, grâu, cărămidă și minereu.
Scopul final al jocului este de a acumula un anumit număr de puncte de victorie înainte de ceilalți jucători. Acesta este apreciat pentru elementele sale care permit negocierea sau comerțul cu alți jucători. Precum și planificarea. Timpul de joc poate varia astfel încât este bine sa îl jucam atunci când știm ca avem la dispoziție ceva mai mult timp liber. Este însă foarte interesant, relaxant. Și, totodată, ne permite să ne dezvoltăm anumite abilități.
Monopoly
Unul dintre cele mai cunoscute jocuri de societate, Monopoly îi invită pe jucători să negocieze și să gestioneze proprietăți imobiliare. Jucătorii cumpără, vând sau închiriază proprietăți pentru a acumula averi în timp ce încearcă să își falimenteze adversarii. Jocul este un amestec interesant de noroc dat de aruncarea zarurilor, dar și de strategie. Este cunoscut mai ales ca un joc de familie. Însă timpul de joc poate fi destul de lung. De aceea, este recomandat să îl începem atunci când știm ca avem cel puțin două ore la dispoziție. De asemenea, comparativ cu alte jocuri de table acesta conține și mai multe elemente. Astfel, timpul de învățare a tuturor bazelor dar și a diverselor strategii de joc poate fi mai îndelungat.
Scrabble
Este un joc de cuvinte pentru un număr de 2 pana la 4 jucători in cadrul căruia fiecare jucător trebuie sa încerce să formeze cuvinte pe o tablă de joc folosind plăcuțe cu litere. Fiecare literă are un anumit punctaj iar in plus, jucătorii își pot mări scorul prin plasarea cuvintelor pe căsuțe speciale ale tablei. Scrabble nu numai că este foarte distractiv dar este și educativ și ajuta printre altele la îmbunătățirea vocabularului precum și a abilităților lingvistice ale jucătorilor. Ca și alte jocuri de tabla de acest fel, poate fi găsit in mai multe formate, care au diverse reguli și posibilități de joc. Cel mai bine este însa sa începem cu clasicele, ale căror reguli au rămas aceleași și care au fost doar in parte schimbate in versiunile mai noi.
Risk
Următorul joc din aceasta lista este Risk. Aici este vorba despre un joc clasic de strategie militară, în care jucătorii încearcă să cucerească teritorii și să-și elimine adversarii. In termenii de azi, îl putem compara cu jocurile electronice de război Command and Conquer. Jocul Risk are loc pe o hartă a lumii unde fiecare jucător poate controla armate cu ajutorul cărora poate ataca teritoriile vecine. Astfel, jocul încurajează planificarea strategică dar prezintă și o componentă puternică de noroc, dată de aruncările de zaruri.
Table
Nu in ultimul rand, clasicele table, un joc in care doi jucători trebuie sa mute piesele proprii și sa încerce sa le scoată din joc pe cele ale oponentului, prin aruncări de zaruri. Cu cat zarurile dau un număr mai mare sau anumite combinații, cu atât mai bine. Considerat de multi a fi un joc pentru cei in vârstă, care prefera sa petreacă timpul cu astfel de activități, este un joc ușor de învățat și de jucat și in care un mare impact îl are acea aruncare de zaruri. In comparație cu alte jocuri, tablele nu au decât o singura varianta de joc, cea clasica. In acest fel, nu este nevoie sa ne facem griji ca atunci când cineva ne va propune sa jucam, va fi nevoie sa învățăm noi reguli.
Acestea sunt însă doar câteva dintre foarte multele jocuri pe tabla pe care cineva le poate juca, in timpul liber sau in scop competitiv. Fiecare dintre ele oferă însă o experienta memorabila și distractiva ceea ce le face o alegere buna pentru întâlnirile cu prietenii și familia sau pentru a petrece timpul liber.