5.5 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Cum sa incepi o cariera in IT

Data:

Se pare ca, in zilele noastre, toata lumea isi doreste sa inceapa o cariera in industria tehnologiei informatiei. Indiferent de varsta lor, nivelul de educatie sau experienta anterioara de munca, multi par sa graviteze catre aceasta industrie in plina expansiune. Si nu este surprinzator: IT-ul va poate oferi un venit dorit si confortul de a lucra de la birou sau chiar din propria casa. În plus, nu este probabil sa ramaneti fara munca in curand.

Industria cu cea mai rapida crestere din lume

Industria IT globala are una dintre cele mai rapide cresteri din lume. Lucru care inseamna ca angajatii IT nu au de ce sa-si faca griji atunci cand vine vorba de oportunitati de cariera.

Cu toate acestea, tocmai pentru ca atat de multi oameni sunt dornici sa-si inceapa cariera in tehnologie, piata a devenit extrem de competitiva. Exista zeci, daca nu sute de sectoare IT diferite din care sa alegeti. In acelasi timp, exista si sute de mii de solicitanti care fac tot posibilul pentru a obtine locul de munca perfect in tehnologie. A incepe in IT nu este deloc simplu.

Asta nu inseamna ca ar trebui sa renunti la obiectivele tale. Chiar daca va dura putin timp si efort, asigurarea unei pozitii bune in industria IT va merita in cele din urma.

Sa ne uitam la lucrurile esentiale pe care le puteti face pentru a incepe o cariera IT. Cum? Raspunzand, in primul rand, la unele dintre cele mai frecvente intrebari referitoare la cautarea unui loc de munca in aceasta industrie.

Am nevoie de o diploma de facultate pentru a incepe o cariera in IT?

Problema de a avea (sau a nu avea) o diploma universitara pare sa fie strans legata de toate caile de cariera IT.

Daca se intampla sa aveti o diploma de licenta – sau chiar un master – intr-un domeniu care nu are legatura, atunci absolut nu trebuie sa obtineti o alta diploma intr-un domeniu IT. Timpul pe care l-ati petrece mergand la cursuri si sustinand examene ar fi mai bine petrecut pentru a dobandi experienta relevanta. Sau pentru a va imbunatati seturile de abilitati prin diferite cursuri si formare. Si, totodata, pentru a cultiva conexiuni interpersonale valoroase in IT.

Gradul tau intr-un domeniu care nu are legatura s-ar putea dovedi, de asemenea, un mare bonus. De exemplu, cineva cu o diploma in literatura ar putea fi mai creativ in rezolvarea problemelor si poate avea abilitati superioare de scriere sau comunicare. Cand va creati CV-ul pentru a incepe cautarea de locuri de munca in IT, nu ezitati sa va prezentati diploma non-IT ca un atu. Nu ca un dezavantaj.

Daca nu aveti deloc o diploma de facultate, nu inseamna neaparat ca va trebui sa obtineti una. Ar fi un avantaj, deoarece multe companii nici macar nu iau in considerare solicitantii decat daca au o diploma; cu toate acestea, tot mai multe companii IT se concentreaza pe ceea ce stie de fapt solicitantul. Adica abilitatile pe care le poseda, proiectele la care au lucrat (daca exista) si modul in care pot beneficia companiei. O diploma de facultate devine incet invechita in lumea IT.

Ce tip de certificari am nevoie?

Chiar daca este posibil sa nu aveti nevoie de educatie formala pentru o cariera in tehnologie, obtinerea certificarii este practic o necesitate. Certificarile relevante pentru ramura dvs. IT va vor oferi un impuls urias in cariera. Si, totodata, va vor informa managerii de angajare ca aveti toate cunostintele si abilitatile tehnice necesare pentru a fi util companiei lor.

Exact tipul de certificari de care aveti nevoie depinde de tipul de munca tehnologica pe care o cautati. Vrei sa lucrezi in securitate cibernetica? Dezvoltare de software? Sau poate ai vrea sa inveti de la designeri web sau sa devii administrator de sisteme?

Trebuie sa platesc pentru cursurile de IT?

Internetul este o multime de cunostinte si informatii gratuite. Puteti gasi nenumarate cursuri video gratuite si formare online pe YouTube, Skillshare. Si o mare varietate de alte surse. Nu vrem sa renuntam la beneficiile si importanta acestor site-uri. De ce? Fiindca acestea va ofera sansa de a intelege elementele de baza ale aproape tuturor tipurilor de cariere in tehnologia informatiei. Nu conteaza daca doriti sa deveniti un designer web, un dezvoltator de aplicatii sau un administrator de sisteme. Probabil veti gasi un curs de inceput bun gratuit.

Cu toate acestea, provocarea este sa-ti continui educatia IT fara sa platesti un singur cent. Din pacate, nu multe cursuri de inalta calitate care ofera dezvoltare profesionala la un nivel intermediar sau avansat sunt gratuite. In special cele care duc la certificare la final.

Persoanele care schimba cariera trebuie sa fie de acord cu oamenii care incep din nou de jos (sau aproape de jos). Daca nu aveti experienta in IT, probabil ca nu veti fi angajat imediat la pozitia ideala. Cautati slujbe entry-level care ar putea sa nu fie obiectivul dvs. final. Dar care va vor duce undeva in jos. Muncind din greu, educati-va in domeniu. Si aratand un mare entuziasm pentru job, va va face sa ajungeti la stele in cel mai scurt timp.

Cat conteaza abilitatile soft intr-un CV pentru un job in IT

Este posibil sa nu aveti prea multa experienta in codificare sau proiectare. Dar probabil ca aveti experienta pe care o puteti baza dintr-o alta industrie. Completati-va CV-ul cu abilitati soft pe care le-ati perfectionat in fisele de post anterioare. Printre acestea se numara comunicarea, gandirea critica, conducerea si abilitatile de lucru in echipa. Precum si etica in munca, atentia la detalii. Sau orice altceva care ar putea fi util in carierele tehnologice.

Afisarea unei liste impresionante de abilitati soft (desi nu exagerati!) va va ajuta sa va remarcati atunci cand aplicati pentru un job IT, chiar daca nu aveti experienta in IT.

Daca esti serios cu privire la schimbarea carierei tale (sau la inceputul carierei), va trebui sa investesti o anumita suma de bani in formarea ta. Nu trebuie sa fie nebun de scump – nu la fel de mult ca scolarizarea medie la facultate – dar ar trebui sa va asteptati la unele costuri pe parcurs.

itexclusiv.ro
Articole Aseamantoare
Noutati

Ce tip de curriculum urmează grădinița privată?

Grădinițele private reprezintă o opțiune tot mai populară pentru...

Elisabeta Lipă a fost trecută pe „mute” de către PSD

Scandalul uriaș în care este implicată vicepreședintele PSD, chestorul...

Există reglementări specifice privind utilizarea aluminiului în ambalaje alimentare?

Aluminiul este unul dintre cele mai populare materiale utilizate...

Ce au în comun afacerile de succes, sportul, poker-ul și șahul?

Cine este Marian Mitran? Marian Mitran este un antreprenor român...