Acneea este una dintre cele mai comune – desi confuze si frustrante – afectiuni ale pielii. Chiar daca nu ai tenul gras sau nu consideri ca ai o piele predispusa la acnee, pastrarea fetei curate si fara cosuri poate fi o lupta obositoare.
Acneea poate fi declansata de o multime de factori, inclusiv de hormoni, genetica sau igiena precara, si se poate manifesta prin papule ce pot dezvolta pustule, puncte negre, puncte albe, noduli si chisturi.
Cand vine vorba de gasirea tratamentului potrivit pentru acnee, exista nenumarate produse ce promit a fi eficiente. De la produse de curatare pentru ten gras pana la tratamente topice pentru cosuri si pete, optiunile pot fi coplesitoare.
Ceea ce au insa nevoie persoanele care se confrunta cu aceasta problema a pielii este sa incorporeze in regimul lor de ingrijire a tenului acele ingrediente active care chiar lupta impotriva acneei.
Iata care sunt principalele ingrediente active care ajuta la tratarea acneei!
Acidul salicilic
Acidul salicilic este un acid beta hidroxi (BHA) care are rolul de a diminua excesul de sebum si de a exfolia delicat celulele moarte ale pielii, motiv pentru care este utilizat in foarte multe produse pentru acnee. Este solubil in ulei, asa ca aluneca pe langa orice alt ulei de pe piele si se scufunda in pori, fiind astfel ideal pentru a trata punctele negre si punctele albe.
Zincul
Zincul este un ingredient des intalnit in multe formule topice, de la creme de protectie solara la creme pentru bebelusi, dar poate acesta sa ajute la tratarea acneei? Ei bine, da! Zincul ajuta la diminuarea inflamatiei, putand totodata sa inhibe dezvoltarea bacteriilor daunatoare in glandele sebacee. Este deosebit de eficient in tratarea pustulelor si chisturilor provocate de acnee.
Acidul glicolic
Acidul glicolic este cel mai comun tip de acid alfa hidroxi (AHA). Pentru persoanele cu piele predispusa la acnee, beneficiul acestui ingredient este ca actiunea sa de exfoliere ajuta la curatarea pielii de celule moarte si impuritati. Cosurile sunt cauzate de celulele moarte ale pielii si de impuritatile ce blocheaza porii, iar acidul glicolic actioneaza prin indepartarea acestora intr-un mod extrem de eficient.
Acidul lactic
Daca ai pielea sensibila si ti se pare acidul glicolic prea iritant, ia in considerare acidul lactic, care este si el din familia AHA. La fel ca acidul glicolic, acesta functioneaza ca un exfoliant chimic pe piele. Cu toate acestea, este o molecula mai mare, asa ca este mult mai blanda. Acidul lactic este, de asemenea, un umectant, ceea ce inseamna ca atrage apa si poate fi hidratant.