3.7 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Tehnici de negociere în afaceri

Data:

Pentru ca o afacere să fie una de succes, sunt multe detalii de care trebuie să ții cont. Stăpânirea unor bune tehnici de negociere poate face de multe ori diferența. Iar dacă vrei să cunoști și tu câteva dintre secretele acestora, avem câteva pregătite pentru tine.

Pregătește-te bine

Nu te poți prezenta la o discuție de afaceri sau o negociere fără să îți faci bine temele, după cum se spune. Trebuie să cunoști foarte bine piața de desfacere a afacerii tale, concurența. Dar și să îți stabilești obiectivele și să înțelegi interesele tuturor părților implicate. Îți va fi mult mai simplu să abordezi așa cum trebuie discuțiile din cadrul partidei de negociere.

Ascultare activă

Dintre multiplele tehnici de negociere, la aceasta chiar nu poți renunța. Dacă te concentrezi asupra discuțiilor, a afirmațiilor făcute de ceilalți parteneri de dialog, reușești să identifici mai ușor care sunt cerințele și obiectivele lor. În acest fel, vei putea  să gândești rapid noi strategii pe care să le spui acestora. Sau măcar să găsești acele soluții care să mulțumească pe toată lumea.

Fii flexibil

Fiind vorba despre o negociere, este de la sine înțeles că fiecare va încerca să obțină cât mai multe avantaje de partea sa. Totuși, nu aceasta reprezintă o discuție de succes în cazul unei afaceri. Ci una în care ambii parteneri au de câștigat. De aceea, atât tu, cât și ceilalți trebuie să demonstrați flexilibitate. Și, de asemenea, să vă adaptați strategiile ”din mers”, pe măsură ce discuțiile înaintează.

Argumente raționale și date concrete

Într-o negociere nu există ”merge și așa”, ”nu știu sigur că…” sau alte replici de genul. Dimpotrivă, pentru a demonstra că ești un bun profesionist și știi cum să îți conduci afacerea pe culmile succesului, ai nevoie să le oferi partenerilor de discuții argumente raționale. Precum și date concrete.

Nu lăsa emoțiile să te conducă

O astfel de discuție nu este niciodată ușoară și implică de multe ori emoții și stres din plin. Ai nevoie acum, mai mult ca oricând, să nu lași aceste trări să te afecteze. Ci să încerci să fii cât mai calm. Și să nu lași ca emoțiile să ia deciziile în locul tău, după cum se spune. De asemenea, arată înțelegere și față de partenerii tăi de dialog. De ce? Pentru că această empatie profesională contează de multe ori enorm în succesul unei negocieri.

Folosește tactica tăcerii

Nu faptul că vorbești mult și aproape că nu le oferi timp de gândire și celorlalți te face să închei mai repede afacerea. În multe situații, tactica tăcerii se dovedește a fi cea mai inspirată. Adică una care îi oferă celuilalt timpul necesar pentru a reflecta, a înțelege mai bine unele aspecte pe care i le vei detalia. Sau chiar să facă, la rândul lui, unele concesii. Încearcă să stăpânești mai bine această tactică.

Putere de convingere

Știi cum se spune, câștigă cel care are o mai bună putere de convingere. Asta înseamnă că trebuie să știi cum să îți construiești argumente puternice, adaptate la cerințele, dar și la interesele partenerilor de dialog. Această abordare este cea care îi poate determina pe aceștia să îți ofere sprijinul, înțelegerea și chiar acordul de a încheia afacerea.

Tonul face muzica

Suntem convinși că ai înțeles exact ceea ce am vrut să transmitem. Da, știm și noi mult prea bine că în timpul negocierilor, uneori spiritele se aprind, și poate fi destul de dificil să îți păstrezi calmul și un ton al vocii corect. Ba chiar sunt și unii dintre negociatori care provoacă intenționat astfel de momente pentru a vedea modul în care reacționează potențialii lor parteneri. Așa că, mare atenție la tonul cu care vorbești, la limbaj și chiar la gesturi. Găsiți împreună acele soluții de compromis care să mulțumească pe toată lumea.  Chiar și pe acei clienți care au mereu ceva de obiectat.

Demonstrează că ești un adevărat profesionist

În vremurile în care trăim, este destul de dificil să îți poți crea un nume cu greutat în domeniul afacerilor, deoarece concurența este una foarte puternică. Tu trebuie să demonstrezi că ești un adevărat profesionist, înțelegi bine și care sunt cerințele pieții și ale potențialilor clienți și/sau parteneri de afaceri, înțelegi cum stau lucrurile și ești cu un pas în fața concurenței. Chiar și tehnologia nu trebuie ignorată în tehnicile de negociere, doar că trebui să înveți cum o poți folosi în avantajul tău.

Nu te lăsa descurajat de eșec

Din păcate, nu întotdeauna o discuție de acest gen se poate încheia și cu o afacere bună pentru tine. Nu-i nimic, învață și din acest eșec și, pe viitor, vei fi mult mai bine pregătit pentru ca tu să știi cum să gestionezi astfel situația încât acum să nu mai ai parte de așa ceva. Flexilibitatea este importantă nu doar în discuțiile purtate, ci înseamnă și cum să te adaptezi rapid la situații și să înveți cum să profiți de pe urma lor.

Am încercat, prin rândurile noastre, să îți fim ceva mai mult de ajutor și să îți aducem mai aproape câteva dintre cele mai cunoscute tehnici de negociere. Nu a spus nimeni că ar fi simple, dar nici nu sunt atât de complicate încât să nu le reții și să le respecți. Vei vedea că în acest fel ești perceput ca un bun partener și de aceea poate că vei fi preferat în fața principalilor competitori. Nu renunța niciodată pentru că știi sum se spune, victoria este de partea celor îndrăzne

itexclusiv.ro
Articole Aseamantoare
Noutati

Ce tip de curriculum urmează grădinița privată?

Grădinițele private reprezintă o opțiune tot mai populară pentru...

Elisabeta Lipă a fost trecută pe „mute” de către PSD

Scandalul uriaș în care este implicată vicepreședintele PSD, chestorul...

Există reglementări specifice privind utilizarea aluminiului în ambalaje alimentare?

Aluminiul este unul dintre cele mai populare materiale utilizate...

Ce au în comun afacerile de succes, sportul, poker-ul și șahul?

Cine este Marian Mitran? Marian Mitran este un antreprenor român...