Lumea din ziua de azi se schimbă cu o viteză care pentru multe persoane este, sa spunem prea mare. Iar volumul de informații destul de greu de procesat. Si în toate acestea tehnologia joacă un rol crucial pentru a modela viitorul nostru. Sunt o persoană simplă, fără multă experiență în domeniul tehnologic sau în scrierea de articole. Dar sunt fascinată de modul în care inovațiile recente transformă totul. De la modul în care comunicăm, până la cum ne tratăm bolile. Așa că haideți să explorăm împreună câteva dintre cele mai captivante inovații tehnologice ale momentului.
Viitorul în prezent
Putem enumera încă din start mai multe inovații și tehnologii actuale care au început deja de câțiva ani să ne schimbe încetul cu încetul viața. Atât în aplicații ce țin de muncă, cât și în rutina zilnică. De la a ne ajuta să învățam și să ne petrecem timpul liber până la avea o viață mai confortabilă sau mai sănătoasă. Și, totodată, de a obține un program mai echilibrat, printre altele. Însă poate că cele mai multe avansări au avut lor în domeniul inteligentei artificiale și ale învățării automate. Acestea au fost implementate în din ce în ce mai multe dispozitive și platforme online. Mulțumită lor, nu mai este nevoie să mai așteptăm după un operator uman care să ne preia și să ne ofere informațiile necesare. Ci, mai degrabă, le primim în doar câteva secunde de la un chatbot sau un alt sistem inteligent.
Vom aborda in cele ce urmează cateva astfel de inovații tehnologice care au devenit acum mai comune și mult mai accesibile oamenilor in viețile lor de zi cu zi alături de beneficiile aduse de acestea. Dar și de unele dezavantaje pe care le pot avea.
Inteligența artificială (AI) și învățarea automată (Machine Learning), calea spre un viitor mai automatizat
Inteligența artificială nu mai este doar un subiect de filme SF. Acum, AI-ul este peste tot. De la asistenți virtuali, cum ar fi Siri și Alexa, la sisteme complexe care pot diagnostica boli. Ce este cu adevărat fascinant este că AI-ul nu doar că învață. Dar se și îmbunătățește constant. Atât prin colectarea de noi informații de încredere, cât și prin dezvoltarea unui sistem de învățare propriu. Acest sistem este capabil să ofere răspunsuri nu doar rapide ci și corecte. În medicină, de exemplu, AI-ul ajută la detectarea precoce a bolilor, cum ar fi cancerul. Cum? Prin analiza imaginilor medicale cu o precizie uimitoare.
Fiind însă o tehnologie destul de nouă, exista multe aspecte ce trebuie îmbunătățite. Unele programe, disponibile și publicului larg, sunt încă limitate in informați. Sau, de altă parte, pot oferi uneori informații eronate. Sau care nu sunt nici măcar reale.
Vehicule autonome, care încep din ce in ce mai mult sa devina un vis al viitorului
Mașinile care se conduc singure nu mai sunt un vis îndepărtat. Companii precum Tesla și Waymo fac progrese enorme în acest domeniu. Aceste vehicule folosesc senzori avansați și AI pentru a naviga pe drumuri, promițând să reducă numărul de accidente cauzate de eroarea umană. Deși sunt încă în fazele de testare, perspectivele sunt promițătoare și sugerează un viitor în care călătoriile vor fi mai sigure și mai eficiente. Există desigur și modele pe care le vedem pe străzi. Acestea sunt deja destul de eficiente. Însă mai există destul de multe lucruri ce pot fi îmbunătățite, astfel încât acestea să poată ajunge la un nivel absolut de autonomie. Nu doar in a conduce de la un punct la altul. Ci și de a realiza alte sarcini, ce țin de siguranță sau de mentenanță vehiculului in sine printre altele.
Ca și in cazul anterior, in ceea ce privește părțile mai puțin bune, limitările încă existente mențin aceste tipuri de mașini la un anumit nivel, fiind nevoie de mai mult timp pana când să se aducă noi îmbunătățiri vizibile în obținerea unei adevărate autonomii.
Realitatea augmentată (AR) și virtuală (VR), modalități eficiente de învățare, entertainement
Realitatea augmentată și cea virtuală sunt tehnologii care transformă modul în care interacționăm cu lumea digitală și prin care în același timp, o putem combina cu cea reala, obținând o noua experienta. AR-ul aduce elemente virtuale în lumea reală, un bun exemplu fiind jocuri jocuri precum Pokémon Go sau aplicații care vă permit să vedeți cum arată mobilierul în casa voastră înainte de a-l cumpăra. Pe de altă parte, VR-ul ne transpune complet într-o lume digitală, fiind utilizat în domenii diverse de la jocuri la terapie pentru fobii și tratamente pentru PTSD.
Tehnologia 5G
Este următoarea generație de tehnologie pentru rețelele mobile și promite viteze de internet mult mai rapide, o latență redusă și o capacitate mai mare. Acest lucru nu numai că va îmbunătăți experiența utilizatorilor de smartphone-uri, dar va juca un rol crucial în dezvoltarea altor tehnologii, cum ar fi vehiculele autonome și Internetul Lucrurilor (IoT). Deși aceasta poate ca nu este încadrată de multi in categoria inovațiilor, fiind mai mult un nou nivel in aceasta tehnologie deja existenta de multi ani, 5G aduce numeroase îmbunătățiri fata de 4G și nu doar in telecomunicații ci in multe alte domenii.
Exista fără îndoială îngrijorări și in cazul acestei tehnologii însă multe dintre acestea sunt in mate parte teorii sau speculații ale celor ce au îngrijorări față de tot ceea ce înseamnă nou in tehnologie.
Energie regenerabilă și sustenabilitate
Lumea se îndreaptă către surse de energie mai curate și mai sustenabile. Tehnologiile solare și eoliene devin tot mai eficiente și mai accesibile. Aceste inovații nu numai că ajută la combaterea schimbărilor climatice, dar oferă și soluții pentru accesul la energie în zonele îndepărtate ale planetei. Prin existenta numeroaselor programe prin care se obțin fonduri in vederea achiziției și instalării unui astfel de sistem, din ce in ce mai multe persoane au adoptat aceasta metoda, atingând astfel independenta energetica, un mic pas înainte spre o casa “inteligenta” și autonomă.